onsdag 6. mai 2015

IKKE BLI MED HAN/HENNE HJEM

For en tid tilbake,var vel engang i høst,var det snakk om lokkemenn(er) i Bergen og omegn. Det var oppe i media om biler som kjørte rundt å prøvde å dra/lokke barn og unge til å bli med. Dette er noe som skremmer en hver mamma og pappa. Tenkt om deres barn blir stoppet av en slik bil og prøvd å lokket med/dradd med? Hva vil barnet gjøre? Gå bort for å få snop eller løpe sin vei/skrike ol? Man tror og at dette er ting som bare skjer i storbyer,tettsteder,men der tar man feil. Det kan like godt skje på landet. 
Her på landet som vi bor,har det og vært tilfeller av dette. Min sønn går nå i andre klasse og en dag da han skulle ta bussen hjem fra skolen,var det en i busskuret hvor han stod som lurte på om han ville ha sjokolade. Heldigvis sa han nei,men han var redd da han kom hjem. Han fortalte om opplevelsen,men det som han synes var ekkelt var at personen tok samme buss som han. Han var redd for at han skulle gå av med han. Vi snakket lenge om dette temaet, at man ikke må bli med fremmede uansett! Vi har hatt denne samtalen tidligere da vi bodde i Knarvik og jeg følte det var litt mer aktuelt,men det er aktuelt uansett hvor man bor. Og kanskje mer når man bor på landet der det ikke kjører så mange biler forbi på veien eller går folk som evt kan være vitner om noe skjer. Vi sa fra til skolen og ba de ta opp dette temaet siden det tidligere den uken hadde vært en bil som hadde prøvd seg på å lokke barn med seg. Skolen tok dette seriøst og skulle følge med. Min sønn såg denne personen igjen engang til i samme busskuret en dag vi kjørte han til skolen. Vi kunne ikke stoppe da,men hadde vi hatt mulighet,hadde vi gjort det. Kanskje var denne personen helt uskyldig som bare ville være snill og dele sjokoladen han hadde,men samtidig blir det helt feil å spørre et barn om det vil ha sjokolade når det er oppe i media og skjer rundt en om lokkemenn og lokkebiler. Han har spurt om hva han skal gjøre dersom det skjer når han bærer på skolesekk ol. Vi har sagt til han at kast den/det fra deg og løp og skrik for å få oppmerksomhet. Tingene kan vi kjøpe nye,så ingen blir sinte om han kommer hjem uten de.
Her om dagen så jeg en video på Facebook om en mann som holdt på med et eksperiment. Han gikk først bort til foreldrene til barn som satt på en leke plass og spurte om det var iorden om han fikk teste ut om de trodde barnet deres ville bli med han hjem for å se på hundevalper. Han hadde med seg en hund som icebreaker. Alle foreldrene sa ja og var veldig sikre på at barnet sitt ikke ville snakke med han eller bli med han. De påstod at barnet deres ville gå bort,,komme tilbake til henne i stedenfor å bli med han.  
Han gikk bort til barna sammen med hunden han hadde med,snakket litt med dem og spurte om de ville være med han hjem og se på valgene. Alle barna ville dette og han tok dem lett i hånden og gikk med dem. Foreldrene satt sjokkerte igjen og såg at deres teori var feil. Det er skremmende og sjokkerende hvor lett barn går på små ting som det å bli med noen hjem for å se på valper. Klart noen med hund ol gjør det lettere å "ta" et barn med seg. Valper er jo SÅ SØTE. 
Min sønn på 8 år vet klart og tydelig at uansett hva personen lokker med,så skal han ikke blir med. Han må alltid fortelle meg eller sin stefar hvor han går,selv her hjemme. Går han et annet sted enn det han først sa,må han komme hjemom for å si fra. Han har nå fått mobil (arvet) og fremover tenker jeg at han skal få ha denne med seg ut når han skal leke. Men mest da for at jeg skal kunne få tak i han og han meg om det er noe,men og som en liten trygghet.  
Vår datter på 4 mnd er dette et ikke problem enda,men om et år og to er dette et veldig aktuelt tema for oss. Det å passe på henne og vite var hun alltid er siden hun er så liten. Ikke slippe hånden hennes i store folkemengder ol. Etter hvert som hun vokser til,må vi ta denne samtalen med henne og. 
Det er aldri for tidlig å fortelle barn at de ikke skal snakke med fremmende. Det er et tema man med jevne mellomrom man må ta oppigjen og minne barnet på. Hva de skal gjøre i slike tilfeller. Jeg oppfordrer derfor ALLE foreldre til å ta denne praten med barnet/a sine. Også ungdommer trenger å minnes på dette i ungdomstiden da gjerne alkohol kommer inni bildet. En blir sløvet og det å bedømme ting ikke alltid er like lett. Det å bli med en fremmed for å komme seg hjem,er kanskje ikke den rette løsningen og kan i det værste fall ende i et skremmende utfall. Så snakk med barnet/a og ungdommene i hjemmet. Det kan hjelpe til at det ikke skjer noe med dine aller mest dyrebare skatter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen noen ord om hva du synes om innelegget og bloggen.