tirsdag 30. august 2016

Se Mitt Språk,modul 8 - ÅL

Sist uke (35) har hele familien (Ørjan,Rine,Julian og jeg) vært på ÅL folkehøgskole og kurssenter for hørselshemmede og døve. Vi har vært her i forbindelse med kurset Se Mitt Språk som vi følger. 7 av modulene blir lagt hit i løpet av et kurs med 40 moduler.
Vi reiste opp hit søndag for å være klar til start mandags morgen. Opp kjørte vi sammen med et annet par som vi går på kurs sammen med i Bergen. Veldig kjekt å ha noen å kjøre sammen med. 
To stopp på veien opp,hvor det siste var på Geilo hvor vi spist pizza på Peppes Pizza. Ikke helt det store,men helt ok. Vel fremme måtte vi vente litt før vi fikk tildelt leiligheten vi skulle disponere under oppholdet. Helt ok leilighet,men vi håper vi slipper denne når vi skal oppigjen til neste år. Det trakk veldig inn langs dørkarmer og vinduer,så det var vanskelig å få det skikkelig varmt. Soverommet var det rommet hvor det trakk mest i.
Mandagen startet med felles innformasjon til voksne og barn. Vi er 11 voksne som er på denne modulen her,hvorav tre av disse er helt nye, mens vi andre har gått sammen på kurs fra starten av Se Mitt Språk. På informasjonsmøtet ble fortalt litt om barnehagen og skolen før vi voksne følgte barna i barnehagen og skolebarna gikk til skolen. På skolen var det fire barn og i barnehagen seks barn. Alle barna fikk hver sin primærvoksen, bortsett fra søsken som delte voksen. Dette skulle være med å trygge oppholdet i barnehagen denne uken samt at de fikk tetter oppfølging via tegnspråk og evt tale for dem som fikk voksne som var hørende men og kunne tegnspråk.
Deretter var det tid for kursing for oss voksne. Alle var spente på hvordan kurset her var i forhold til på Statped i Bergen. 
Vi fikk to fantastiske lærere,Morten og Gro Mari. Begge var døve uten noe form for tekniske hjelpemidler alla høreapparat eller CI. 
Timeplanen for uken var veldig varierende,men samtidig fantes det en rød tråd gjennom det hele.
Hver dag lærte vi oss fem nye tegn som vi skulle kunne dagen derpå og som igjen skulle lede til en "eksamen" siste dagen,noe de glemte. Men det var veldig kjekt å lære nye tegn. Noen av dem kunne jegere før av,men når jeg ser etter så var kanskje litt under halvparten nye tegn for meg. Modulen var nok lagt opp slik at vi skulle øve oss på avlysning av det som ble sagt på tegnspråk ettersom vi kunn hadde tolk den første halvtimen mandag for å få litt info fra lærerene.
Her er et tankekart over temaet høst. Vi lærte tegn som gjaldt høsten,men her var det ren repetisjon for vår del,men uansett kjekt da.
Vi hadde to forelesninger i løpet av uken. Den ene var med Anne Kristin fra tvserien Ut av stillheten som gikk på TV2 i fjor høst var det vel. Hun snakket om sine erfaringer som hørselshemmet.

Barna hadde egen timeplan hvor de også lærte seg fem tegn hverdag samt høstens tegn.

De var på tur i skogen,laget høst bilder,perler mm. Tror de hadde det kjekt på skolen selv om den ikke var slik den pleier å være der oppe så det blir spennende å se forskjellen fra nå og til da. Julian koste seg ivertfall,selv om han synes det ble nok perling etter noen dager. Men han fikk nye venner og koste seg sammen med dem.

Barnehagen, Bukkene Bruse som den het, var i en gammel løe dom var pusset opp. Utsikten fra denne var helt fantastisk. 
 Utsikten fra barnehagen
 Barnehagen Bukkene Bruse

Ute hadde de laget de tre bukkene Bruse som barna kunne sitte på og leke med. Rine ble kjempe glad i disse,så kanskje vi må lage en til å ha i hagen. Barnehagen hadde personale som var både hørende og døve,men felles var at de brukte tegnspråk til barna. Rine var skeptisk,men det kom seg utove uken,men hun koste seg hverdag selv om leveringen ikke alltid var like morsom. 

Utenom om dette hadde vi det kjekt sammen med den andre familiene med bading og lek i svømmebassenget,i gymsalen, ute og en dag dro vi til Geilo på lekeland på Vestlia for deretter å spise ute.

Nå gleder vi oss til uke 5 for et nytt opphold.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen noen ord om hva du synes om innelegget og bloggen.