torsdag 3. november 2016

Tips til julegaver

Tiden for å handle julegaver nærmer seg med stormskritt og noen har kanskje allerede begynt eller er ferdige. For min del gjenstår det bare et par stykker før jeg er i mål. Utrolig deilig å tenke på at jeg snart er ferdig samtidig som det å fordele innkjøpene utover året gjør at det ikke blir så stort innhogg i lommeboken når desember kommer. Ikke det at det ikke blir det uansett mtp mat og annet som skal handles inn til jul og nyttår, men det hjelper på å ha unnagjort noe av det som koster penger.

Det er ikke alltid like enkelt å komme på hva en skal kjøpe. Det er gjerne barn i ulik alder og kjønn, samt at de fleste barn allerede i dag har overflod av leker og klær. Mange får klær og ting etterhvert som de trenger det. Dette gjelder kanskje de aller minste,men selv en 8-10 åring trenger nye klær et par ganger i året alt etter hvor fort h*n vokser.

Selv har jeg to barn, og det er en jente på snart 2 år og en gutt på 9,5 år. Er ikke mye av lekene som går i arv der, men vesla på snart 2 liker å leke med biler lik sin bror, så der kan man arve. Men av dukker og dukketing finnes det lite etter storebror. Storebror har ingen å arve leker etter, så der blir alt kjøpt nytt.

Ting jeg synes er uansett smart å kjøpe i gaver er duplo og lego. Dette er noe som aldri går av moten og kan arves i generasjoner etter generasjoner. Mine barn har duplo og lego etter jeg var liten og begge leker flittig med det. Da jeg var barn fantes det ikke gutt og jente duplo/lego, men en nøytral duplo/lego med fargene gul, rød, blå, sort, hvitt. Nå får en duplo/ lego i alle nyanser og man ser tydelig forskjell på gutt og jente duplo/lego. Det er Duplo med tall og bokstraver på, dyr fra hele verden samt gårdsdyr mm.  Guttenes lego bærer preg av politi, brann, redningsetater (lego city), tog, biler, båter, nija, star wars, shima osv i en uendelig rekke, mens jente har fått lego Friends som er typisk jentelego med hester, kafeèr, butikker osv. Duplo fenger selvsagt gjerne bare opptil 4-5 års alderen, og etter det er det lego for full guffe. Det kjekke med lego er jo at det fenger alle aldre, voksne som barn og finnes som techno lego når en blir eldre med ulik vanskelighets grader. Men selv om noe av dagens duplo/lego kan deles inni gutt/jente betyr det ikke jentene ikke kan leke med dupl/lego city og omvendt!

En annen ting er Brio togbane eller IKEA togbane. Det kjekke er at disse to passer sammen samt at de passer til begge kjønn og er tidløse. Det finnes så mange forskjellige togsett nå, som Thomas toget osv at det er like kjekt for store og små å leke med.

Kjøkken og kjøkkenting er også en slager. Personlig er jeg mest glad i lekematen som er laget av tre.Synes disse er så flotte å se på og ikke minst leke med. Plast, papir og stoff maten føler jeg at blir ofte fort ødelagt av at de minste biter på dem, blir full i bakterier eller ødelagt når en skal vaske dem. Flotte service i ulike farger, med mønster på, panner, bestikk, kjøkkenredskaper finnes så naturtro og i miniatyrutgave av det "ekte." Kjempe moro. Og har man kjøkken utstyr, trenger man et kjøkken (IKEA sitte er supert), bord og stoler (liker tre her og).

Bøker som barna kan lære noe av er kjekt å få. Sangbøker, eventyrbøker, dyrebøker, farger, bokstaver, tall er noe jeg alltid ønsker til mine barn. Bøker fra forfattere som Torbjørn Egner, Astrid Lindgren, Asbjørnsen og Moe mfl er en hit. For større barns om leser er Pingles Dagbok, Gutta i Trehuset, Dustedagbok, Elisabeth, Harry Potter, Narnia kjekke bøker å ønske seg. Aktivitetsbøker er og en hit blant barn som ikke har begynt på skolen, men aktivitetsboken ang ganging er super for skolebarn i småskolen.

Ellers er puslespill til ulike aldersgrupper og en slager, tegne og malesaker, modellerkitt populært blandt begge kjønn. Ellers er det sikkert mye annet som kan være kjekt å få.

Skiutstyr,fotballklær/utstyr,akebrett,skøyter,sykkel,sparkesykkel,hjelm,trø traktorer/biler er og ting som kan kjøpes. Er det dyre ting,kan man kanskje gå sammen flere å kjøpe en ting en vet at barnet ønsker seg enn mange små..

Også klær da. Det er kanskje ikke like populært hos barna å få, men ofte noe foreldre setter pris på. Smart tips her er å spørre foreldrene hva barnet trenger og ikke minst størrelse så man slipper å løpe rundt i romjulen for å bytte. Er det dyre ting som ønskes, kan man gjerne gå sammen flere å kjøpe det. Det gjelder selvsagt også leker.

Som dere kanskje ser, er mange av forslagene med en pedagogisk undertone. Jeg er glad i leker som fremmer læring gjennom lek og på en gøy måte. I tillegg til leker som er tidløs som man kan stue bort til barna får barn selv og vil ha dem eller en selv som besteforeldre tar den frem til barnebarna. 

Uansett,hør med barna selv om de er så store at de kan formidle ønsker,eller foreldrene. Ofte har mange gjerne en mening over ønsker og hva som trengs/ikke trengs.

Og for større barn er penger og gavekort kjekke ting å få. Da kan barnet kjøpe det de selv ønsker og trenger, enten på egenhånd, eller i samråd med foreldrene.

Her er noen linker til nettsider jeg liker å handle leker og klær fra. Noen av disse nettsidene har og butikk som man kan gå og handle i, men det er alltid herlig å kunne sitte hjemme i fred og ro å handle gaver.
Sprell
Småting
Zara
POMPdeLUX
XXL
Mango
Brio


Lykke til med julegave handlingen. Jeg er heldigvis ferdig med årets gaver.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen noen ord om hva du synes om innelegget og bloggen.