lørdag 21. januar 2017

Disseksjon av Grisehjerte

Ja, jeg vet det høres ganske grotesk ut,men i dag har jeg og barna vært på VilVite hvor storebror og jeg har dissekert et grisehjerte. 
Utrolig spennende å få lov til å gjøre noe slikt. Gjennom en disseksjon av hjerte fra gris kan vi lære mye om menneskehjertets anatomi fordi grisehjerte og menneskehjerte ligner mye på hverandre. Vi fikk se hvordan et grisehjerte ser ut utvendig og innvendig, samt se hvordan hjerte og lunger henger sammen, og hvordan lungene beveger seg. Grisehjertet er omtrent like stort som vårt og er godt egnet til å vise det grunnleggende av menneskehjertets anatomi. 

Alle fikk utdelt labbfrakker og hansker,samt på hver stasjon var det et serveringsbrett og litt utstyr; skalpell,saks,pinsett,glassstav som skulle/kunne brukes. Men før vi fikk gå igang,måtte vi knipe på ett stress hjerte alt vi klarte i ett minutt. Må si det var hard, og etter ett minutt kjente man at det gjorde vondt,sliten og ikke klarte så mye lengre. Hva om hjertet vårt hadde vondt etter ett minutt eller flere og tok en pause? Ta ville nok de fleste av oss vært død. Et hjerte kan ikke ta pusse når det blir sliten eller det gjør vondt.
Etter det var det klart for å gå igang med disseksjon av grisehjertet. Alle fikk utlevert et grisehjerte som hadde vært fryst og var tint på ulikt nivå. Vårt var relativt frossent,men kunne jobbes med. Først skulle vi plassere hjertet på samme måte som vårt eget hjerte er plassert inni oss. Både fra rett side,og med rett side plassert frem. 

 Hvordan et hjert ser ut


 Slik ser fremsiden av et grisehjerte ut

 Sett oven i fra 

Dernest skulle vi finne aorta og kjenne ned fingen nedi denne, forså å gjøre det samme i  lungepulsåren for å finne høyre forkammer. Etterpå skulle vi laget et snitt her for å finne frem lommeklaffene.

 Lungeklaffene

Så skulle man lage et snitt på andre siden slik at man kunne dele hjertet i to. Da fikk man se de fire ulike kamrene,lungeklaffer,kransvene,hjertevegg med mer. 

 Her ser man tydelig lungeklaffene

 Grisehjerte delt i to

Tilslutt,etter man var helt ferdig å studere hjerte,kunne man gjøre hva man ønsket med dem. Dvs at man kunne kutte der man ønsket,skjære de forskjellige kamrene fra hverandre og klippe i aorta. 


 Litt ekstra kutting i grisehjertet

Julian synes det var kjempe spennende å få lov til dette og ikke minst å lære mer om hjertet. Det er jo så og si lik som vårt eget og det å lære og vite hvordan det ser ut,kommer godt med senere i naturfagen. Må og skryte av han med å si at han gjorde alt alene med kun spørsmål til "læreren" om det var nok skjært eller hva dette var, andre ting enn det hun forklarte. 

Anbefaler alle som har mulighet de to neste helgene å ta turen til VilVite å være med på dette. Man kan melde seg på via VilVite sin nettside så er man garantert plass. Er for barn 9+ og utfra Julian sine kommentarer, dette var kjempe gøy og lærerikt. Ikke ekkelt,men spennende.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen noen ord om hva du synes om innelegget og bloggen.