onsdag 4. januar 2017

Tips til en "vellykket" bursdag

I mars fyller Julian 10 år! Det er hans første runde bursdag,hans første bursdag hvor han går fra ettsifret bursdag til tosifret tall. Det første jubeleumet han kommer til å ferier i sitt liv. Og i den forbindelse er det en del som skal tenkes på. Jeg fant på nettet en guide over tips til en "vellykket" bursdag,men har skrevet den om utfra hvordan og hva jeg tenker er medpå å gjøre en bursdag "vellykket". Hvordan Julian sin 10 årsdag blir,skal jeg komme tilbake til i mars.


1. Hvor skal bursdagen feires?


Det finnes et hav av muligheter til ferdig skreddersydde bursdagspakker – laserbursdag, bowlingbursdag, lekelandbursdag og så videre. Skal dere gå for en slik pakke, eller velge en hjemmebursdag? Har dere plass til feiringen hjemme? Må den feires inne eller kan den feires ute? Orker dere å feire bursdagen hjemme? Er det andre hensyn å ta (eventuelle småsøsken for eksempel)? Det er viktig at bursdagsbarnet og den voksne blir enige. Noen feirer gjerne sammen med andre venner,så dette påvirker gjerne hvor bursdagen skal feires og hvordan den skal være.

2. Temabursdag eller ikke?


Indianerbursdag, karnevalsbursdag, fotballbursdag, prinsessebursdag… Skal det være et tema for feiringen? Skal gjestene kle seg ut i feks. fotballdrakter eller som skumle monstre?

Mange synes tema er kjekt fordi det da blir morsommer. Kanskje det og blir lettere å planlegge da man har feiringen forankriet i noe konkret og kan tilpasse pynt, mat, leker og innbydelser der etter.

Smart tips er å ta barnet med på valget – det er tross alt barnets sin bursdag.

Gjør noe som ikke alle andre gjør. Det er det barna husker i etterkant. En haug med bursdager på lekeland,bowlinghaller bare en av mange,mens feks et utebursdag i skogen,grillhytten, hjemme hos bursdagsbarnet er noe som gjerne sitter mer igjen ettersom det gjerne ikke er så vanlig i dag. 

3. Hvor mange inviteres?


Hvem skal man invitere? Mange barnehager og skoler har regler for dette dersom man skal levere innbydelsene i barnehagen eller på skolen. Man må gjerne be alle guttene eller alle jentene, de på samme alder eller gruppe kan inviteres. 

Noen velger å invitere vennene i gaten, søskenbarn eller venner fra en fritidsaktivitet i tillegg. Her kan det slå ut begge veier med få eller mange gjester. Kanskje kan man kan arrangere to selskap, et med venner og et med familie. På den måte kjenner kanskje alle barna hverandre så ingen føler seg utrygge samt at man gjerne ønsker å ha familien for seg selv ettersom en gjerne inviterer tanter og onkler, besteforeldre og.

4. Når skal man feire?


Skal en ha bursdag på selve fødtselsdagen,hvem skal komme da? Venner eller familie? Skal en ha det på ukedag eller i helgen? Her er det mange ting å man gjerne skal ta hensyn til; fritidsaktiviteter dagen derpå om det er feks barnehage,skole,jobb for foreldrene. På en ukedag kan det gjerne bli hektisk om man er på jobb selv,skal hente på barnehage/skole/SFO også hjem for å gjøre klar feiringen. I tillegg kan det gjerne bli sent dersom en ikke kommer igang med feiringen med før feks. klokken 16-17. Husk at man ikke avslutter besøket forsent dersom barnet skal i barnehage eller på skolen dagen derpå. 

Feirer en i helgen,kan man oppleve at enkelte kanskje ikke komme.  En annen fordel er at man har bedre tid å forberede seg på,man kan velge tid og barna skal gjerne ikke noe dagen derpå dersom man ikke tar det en søndag. 

5. Hvor lenge skal besøket vare?


De vanligste er fra 1,5-2 timer når barna er små, gjerne når de blir litt eldre kan det vare oppmot 3-4 timer alt fra aktivitet man har valgt.

Det er lurt å være ferdige i god tid før leggetid. Barnet bør ha en liten stund hjemme i eget hjem til å roe ned etter besøket før det legger seg,både det som har besøk og de som kommer i besøket.

7. Hva skal serveres?


Pølser, brus og sjokoladekake er ting som ofte går igjen i barnebursdager,men det er ingen som sier at DU må servere det. Hør med bursdagsbarnet hva det ønsker og blir enige. Et smart tips er at det skal være enkelt,lett å lage og noe alle liker. Har man tema bursdag,knyttes gjerne maten oppmot temaet,men uansett står man fritt til å velge. Pizza,muffins,og en kake er mer enn nok. Barna spiser ikke så mye, der er mest opptatt av å leke og ha det moro.

Man trenger ikke bruke timesvis på å feks dekorere en kake til et barneselskap. Barna liker det enkelt og greit og det skal smake godt. Blir det formye ukjente smaker i form av feks.fondant,smaker osv,blir man gjerne sittende igjen med alt. Skal man ha snop og chips stående fritt på bordet eller skal man begrense det? Skal det være frukt og bær som barna kan småspise av? Fra mitt ståsted tenker jeg at det kommer annpå hvilke type bursdag,årstid,hvor det holdes om man skal ha skåler med div stående fremme. 

8. Pynting?


Skal man bruke knuselig servise eller gjøre det enkelt med engangskopper og fat, kanskje en papirduk og? Gjerne tema om man har det,men ellers finnes det mye flott i engangsverden til barn. På nettet kan man nesten finne hva man ønsker og mange butikker ala Nille, Europris har godt utvalg. Engangsservice er enkelt, og man slipper å være redd. Tips er å skrive navn på koppen,så har barnet den gjennom hele besøket. Og ryddingen går kjapt i etterkant med engangsservise eller at barnet kaster fatet og servietten sin i en søppelsekk når det går fra bordet. 

Når det gjelder annen pynt kan man gjøre hva man ønsker. Ballonger, flagg,vimpler mm. Med tema kan man gjøre mer utav det,og noen går helt inni pyntingen. Spiselig pynt er moro, skattekiste,sugerør med marshmellows dyppet i sjokolade og kakestrø gjør seg fint som pynt og gode å spise og.

9. Hvordan gjør dere med gavene?


Skal man åpne gavene etter hvert som gjestene kommer eller skal man vente til alle er komt. Skal man åpne dem før maten eller etter, og skal man gjøre det til en lek eller ikke. Alt dette er greit å bli enige om før besøket starter slik at bursdagsbarnet vet hva det har å forholde seg til. Flasketuten peker på er en lek som ofte benyttes i når gaver skal åpnes i form av at den flasketuten peker på gir bursdagsbarnet gaven sin også åpnes den mens alle ser på.

En annen ting som man bør ha tenkt igjennom er om en skal tillate at man kan åpne og leke med de nye gavene eller om de skal legges bort. Personlig synes jeg det er greit å legge bort ting som krever bygging ala lego,mens feks kritt,ball og andre ting alle kan ta del i er greit å åpne,men skal det åpnes bør en være i hjemmet tenker jeg. Annen ting jeg liker,er å skrive ned hva barnet får av de forskjellige vennene. På den måten holder jeg oversikt over hva barnet har fått og veldig greit når de skal takke for gaven når barnet går dersom det ikke blir gjort underveis i åpningen.

10. Hvilke leker eller aktiviteter skal man ha?


Trenger man leker eller aktiviteter? Både og tenker jeg. Noen ganger liker barna å leke på egenhånd,mens andre ganger trenger de litt hjelp. Er man ute,kan man gjerne lage en rebus,ha ulike aktivitesposter hvor man deler barna inn i grupper. Kanskje man kan ha kritt, litt uteleker stående tilgjengelig om man er ute. Er man inne er det gjerne spennende nok med nye leker for de som kommer i besøket. Har man selskapet på lekeland,wasteland ol,sies det jo i seg selv at det blir en lek/aktivitet. 

11. Utebursdag eller deler av tiden?


Å være ute kan gjerne være praktisk og koselig om en har mulighet til det. Barna kan leke i hagen,skogen i nærheten eller man kan låne feks barnehage/skole sitt uteområde,grillhytte ol. Skal man være ute uansett årstid og vær,er det viktig å få dette tydelig frem på invitasjonen. Er dumt å komme i kjole/finbukse og skjorte og pensko dersom man skal være ute. Skal en være ute delvis,få dette og med. 

Ha gjerne ekstra klær og sko i bakhånd som du kan låne bort dersom barnet blir vått,fryser eller trenger klær av andre årsaker. 

12. Godteposer?

Godteposer er noe de fleste barna forventer i et bursdagsbesøk. Mange tenker gjerne at det blir mye godterier i et bursdagsbesøk,mens andre har ikke noe annet godteri enn godteposer. Og når skal man dele dem ut? Etter maten når barna skal leke eller rett før de går hjem. Hva skal være oppi dem? Bare snop eller en leke og? Og hvormye. Personlig synes jeg det ikke er nødvendig med mye snop. Selv har jeg litt snop og gjerne tatoveringer eller en liten ting i form av leke,viskelær ol oppi og. Og hvordan skal de dels ut? Noen har fiskedam,andre skattejakt,noen gir dem bare. Her er det bare fantasien som setter grenser.

13. Kan mamma/pappa være med eller en annen trygghetsperson?


Dette er valgfritt. Har man det hjemme,kommer barna som regel alene,men har man det feks på lekeland,bowling og andre ting som en må kjøre et stykke til,kan den som kjører gjerne vente i selskapet med en kopp kaffe. 

For de yngste barna kan det være trygt å ha mamma eller pappa tilstedet,men det kan og være en hindring med at barnet ikke hiver seg uti leken slik de andre uten foreldre tilstedet. Her kan man gjerne skrive at mamma eller pappa er velkomne til å være tilstede dersom det trengs,så kan foreldrene selv ta beslutningen. 

14. Hva gjør en om noen er redde/sjenerte/vil hjem?


Noen barn synes det kanskje er litt skummelt å gå i besøk alene for første gangen til en venninne eller kompis. Da kan man gjerne si at mamma kan være der hele tiden eller en stund også kan man ringe dersom det ikke går så bra. Kanskje man og kan be andre foreldre om hjelp dersom de vet at de må være der for sitt barn. Et annet tips er å få tlf nr til foreldrene slik at man kan ringe dersom det skulle være noe. På den måten vet og barnet at dersom det vil ha tak i mamma eller pappa,så er det mulig. Eldre barn har gjerne mobil selv så de kan ringe om det skulle være noe,men tips da er å be dem legge dem fra seg feks i en boks i gangen slik at noen ikke sitter på mobilen under besøket.

16. Avslutte på en god måte?

Barna har som regel ikke tid til å gå hjem når de blir hentet. De har det kjekt,er inni en lek eller aktivitet de ikke vil gi seg med. Kanskje man kan være med å hjelpe barnet til en god avslutning med å si at det var kjekt at du kom,men nå venter mamma eller pappa på deg. Du er hjertelig velkommen tilbake en annen dag. Selv liker jeg at mitt barn takker for at det barnet tok seg tid til å komme i bursdagsbesøkene til h*n når gjeste når og  for seg når det har vært i besøk både til bursdagsbarnet og den/de voksne. På den måten viser barnet at det har satt pris på den som kom og å få vært i besøket.


Det er sikkert mange andre tips jeg burde tatt med,men her er noen. 

Lykke til med bursdagsfeiringen.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen noen ord om hva du synes om innelegget og bloggen.