søndag 19. mars 2017

Nettverkskurs uke 11-2017

Som jeg tidligere har skrevet, har jeg og barna vært  på nettverkskurs på Ål kurs og kompetansesenter (Ål folkehøgskole). Her har det vært fokus på at besteforeldre og andre i nettverket til barna skal få lære seg tegnspråk. Fra Rine sitt nettverk har besteforeldre på begge sider og nærmeste nabo vært på kurs. Personlig må jeg si at jeg gledet meg til å se besteforeldrene i aksjon med tegn, og jeg kan med hånden på hjertet trygt si at de var veldig flinke og at de har lært mye på en uke. Jeg var så heldig at moren til det andre barnet var med,så vi fikk brynt oss skikkelig på tegn og kommunikasjon på tegnspråk. Lærerene utfordret oss heletiden og vi ble brukt som tolk,begge veier. Både tolke til tegnspråk og til tale,noe som var veldig kjekt og lærerikt.
I tillegg til nettverkskurset var det og kurs for CODA barn og deres foreldre. Dette er barn som hvor begge eller en av foreldrene er hørselshemmet. 

Julian har kost seg på skolen sammen med fire andre barn, som han sa så fint "15 gjelder" gjengen,men jeg tror at den ene var helt ny. De har lært femten nye tegn,fem hver dag, samt hatt mange kjekke oppgaver på tegnspråk. I tillegg hadde vi en flott skitur sammen med skolebarna med påfølgende grilling av pølser ved lavoen i skogen. Timeplanen til skolen ser dere her og de har gjort mye kjekt.
 

Ene dagen hadde de tema familie på skolen og skulle komme på alle som hadde med familie å gjøre. Jeg må si at de var kjempe flinke å komme på personer. Bare se her.


Julian og Arne (naboen) hadde seg en flott skitur også gjennom skog og mark. Samt bading og annet tull og tøys. 

Rine har storkost seg i barnehagen der oppe. Som eneste hørselshemmede barn, tok hun verden med tegnspråk og utfordret både de voksne og barna. Hun er virkelig i sitt ess når alle rundt henne forstår ha hun sier. Og barna som var i barnehagen med henne forstår og kan mye tegn siden de enten har en mamma eller pappa som er hørselshemmet. 

Tirsdag og torsdag var det sosialkveld. Her samles vi alle i spisesalen sammen med en eller to av lærerene og prater, eller tegner som det kalles på tegnspråk. Kjempe kjekt synes jeg. Det er utfordrende og moro på samme tid så en må være konsentrert for å få med seg alt som blir sagt. Og i tillegg til de på nettverkskurset, var det to av foreldrene på CODA kurset som ble med og. Tirsdagen ble det bare prat,mens torsdagen hadde vi hviskeleken og det er alltid like morsomt. Da sier læreren eller en annen en setning på tegn til en person som skal si den videre til neste helt til den siste i rekken som skal fortelle den til alle som ser på. Kan love deg at det ble mye latter.

Julian fylte 10 år mens vi var der oppe og ble feiret med kort,krone og bursdagssang på skolen og på kvelden ble det bursdagsfeiring med selskap med gjengen som var på nettverkskurs. Sjokoladekake,snop,chips og gave ble det på han,så han koste seg og var veldig fornøyd med feiringen der oppe. Sa så fint at han ikke trengte voksenbesøk når han kom hjem ettersom han allerede hadde hatt voksenbeskyttelse.

Vèret var strålende. Sol,blå himmel stort sett og snø. Det var ikke så kaldt som da vi var der for 6 uker siden,men helt super temperatur og vèr.Skikkelig påskefeeling spør du meg. Jeg benyttet meg av det flotte vèret ene dagen å gå en tur på over en time innover i skogen. Stille,sol,blå himmel og kun fugler i bakgrunnen. Skikkelig balsam for sjel og kropp. Utenom det ble det en skitur med barna og svømming i bassenget. 

Det var veldig kjipt å måtte pakke sammen og sette kursen hjemover fredagen med visshet om at en ikke skal oppigjen dit før i høst. I mellomtiden håper jeg at de i nettverket til Rine bruker det de har lært,øver på det de har lært og ønsker å lære enda mer slik at de er enda mer rustet til å prate med henne og til neste kurs.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen noen ord om hva du synes om innelegget og bloggen.