tirsdag 25. april 2017

FLØYEN

Det er sikkert over to år siden jeg var på Fløyen om ikke lengre. Tror faktisk ikke jeg har vært der etter jeg fikk Rine og da er det snart 3,5 år siden. Jaja, nok om det.
I går var jeg så heldig å få en forespørsel om jeg var ledig i morgen ettermiddag og hadde lyst å være med på Fløyen en tur. Det har seg slik at to av lærerene jeg/vi har når vi er på tegnspråkkurs på Ål kurs og konferansesenter/folkehøgskule er på kurs i Bergen denne uken og den ene av dem hadde lyst å dra på Fløyen. Klart jeg har lyst å dra på Fløyen sammen med henne, og etter litt chatting på Facebook ville han andre og være med. 
Rine måtte og være med i dag ettersom gutta skulle på fotballtrening og det ikke er så lett for Ørjan å ha henne løpende rundt mellom 9 spillere som prøver å få lært og gjort noe. Hun har så lyst å være med å spille med dem. Men det ble veldig kjekt å ha Rine med ettersom begge lærerene er døve og bruker tegnspråk. Rine er jo super flink blitt til tross hun bare er 2,4 år,så tar hun det fort og har lært seg å skille mellom de om er "lik" henne og de som er "ulik", altså hørselshemmed og hørende. Utrolig å se hvordan hun tilpasser farten når hun "tegner" alt etter om det er hørende eller hørselshemmende.

Jeg og Rine tok båten til byn for å møte Gro Mari og Morten ved Fløybanen. Rine elsker å ta båten til byn og kikke ut vinduet. Er så mye enklere og billigere å ta båten enn bil og som må parkeres og betale dyrt for noen timer i parkeringshus og hjem ble det bussen. Ikke fult så kjekt det da med en overtrøtt jente og full buss,men men...


Veldig koselig å møte dem og ikke minst få utfordre meg selv i tegnbruken. Er noe helt annet å snakke med dem enn med Rine som er så liten. Men jeg tror nok ikke de hadde sprut om ikke de hadde tenkt at jeg hadde klart det og jeg hadde heller ikke sagt ja om jeg ikke hadde følt meg trygg. Begge er kjempe koselig og lette å kommunisere med,så da er det bare gøyt.

Vi møtte dem ved Fløybanen og tok banen opp. Veldig mye folk i dag,men ikke så rart med så nydelig ver som det var. Sol fra så og si skyfri himmel. For Rine var det også første gangen på Fløyen,så det å ta Fløybanen var spennende.
Oppe på toppen såg vi på utsikten og spiste kanelsnurrer som jeg hadde laget tidligere i dag slik at vi kunne kose oss. Rine skravlet i vei og såg seg rundt gjennom glasset og fortalte at hun såg båter,ferge,bro og andre ting fra Fløyen samt fulgte godt med når Gro Mari eller Morten fortalte noe.


Vi gikk videre til trollet på lekeplassen som Rine hilste på,men det ble for skummelt til å ta bilde sammen med det. Men hun fikk lekt litt da.


Deretter gikk vi videre til trollskogen for litt lek og moro,samt gode samtaler rundt det vi såg i skogen. Rine forteller og dramatiserer og de to andre er med. Veldig moro å se hvordan de tre døve kommuniserer sammen, og ikke minst se hvordan Rine koser seg,lærer og prater med noen som forstår alt hva hun sier. 
Her var et prosjekt Dyrene i skogen hvor det var lagt dyr som en fant på Fløyen. Gode samtaler rundt dette og Rine påpekte at det og var sommerfugler der og at hun hadde sett en huggorm hjemme.


Så gikk vi videre. Vi gikk nedigjen til byn fra Fløyen ettersom det var så nydelig ver. Jeg hadde vogn med i tilfelle Rine ikke ville gå eller vi trengte å gå litt fortere. Men frøkena ville gå meste parten selv,gjerne løpe om hun fikk lov. Og jeg merket at det å være eneste hørende ikke var så lett når hun løp fra meg og ned mot en av de andre. Man kunne liksom ikke rope " Nå kommer Rine ned til deg". Så da var det bare å løpe etter slik at man fikk stoppet henne og si at hun måtte gå sammen med oss andre. 


Vi hadde noen stopp på veien, hvor vi bla såg på pilen som snurret rundt og rundt i vinden. Denne ville Rine ta å fange,men fant ut at den var forhøyt oppe og for tung å ta med seg. Vi fant og slitet til heksene,og det måtte fotograferes selvsagt. 
Foruten om det hadde vi en flott gå tur nedigjen. Rine satt og å koste seg i vognen,men var ivrig med i samtalene som foregikk. Det var en veldig kjekk ettermiddag sammen med to flotte mennesker som er flotte forbilder for Rine og ikke minst fantastiske tegnspråk modeller for henne. Vi har begge kost oss masse og ikke minst for min del,veldig kjekt å få bruke tegnspråk til voksne og ikke bare til Rine. Blir noe helt annet å tegne med folk som er døve og man kjenner at man blir sliten på en god måte etter en slik dag og. Det å være eneste hørende i dag gjør meg veldig oppmerksom på hvordan Rine har det i hverdagen blandt kun hørende. Til tiders følte jeg meg "utenfor" til tross for at JEG forstår hva de sier,mens de ikke kan høre det jeg sier bortsett fra det å lese på munnen. De hadde sin egen tone,koder og ikke minst et felles forståelse og språk. Et tydelig eksempel på det var da Rine satte seg på en benk og inviterte Morten og Gro Mari til å sitte sammen med seg forså å begynne å tegne med dem,mens jeg stod "utenfor" og såg/tok halvveis del i det. Og da Morten sprute henne hvor mamma skulle siste,var det så hun tenkte,hvorfor skal hun sitte mellom oss og ødelelegge det vi har nå. Men jeg fikk en plass,motvillig da..


Som en oppsummering av ettermiddagen har den vært topp! Fantastisk ver,godt selskap og nydelig tur.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen noen ord om hva du synes om innelegget og bloggen.