lørdag 4. februar 2017

Tegnspråk uke på ÅL

Denne uken har vi tilbrakt på ÅL kurs og kompetansesenter (ÅL folkehøgskule) hvor vi har vært på modul 11 i kursrekken til Se Mitt Språk. Denne gangen var det ikke bare oss 6 parene fra Statped Vest avd Bergen,men også to par fra Stavanger og et fra Statped Sør/Øst. Totalt var det 10 foreldrepar, 9 døve/hørselshemmede barn i barnehagen og 8 søsken på skolen. 

Mandagen startet med felles info slik som sist,bortsett fra at skolebarna går på skolen da. Resten får info,barnehagebarna sin primærkontakt som de skal ha gjennom uken og vi voksne litt info. Så avleverer vi barna og går tilbake for å ta fatt på en intensiv uke med tegnspråk. Man er virkelig sliten etter en dag og ikke minst en uke,men utrolig lærerikt,kjekt og sosialt. Denne uken var det mest fokus på tegnuttrykk,avlesning og noen foredrag. Vi øvde på tegnuttrykk i bruk i ulike setninger hvor vi fikk oppgitt ord vi skulle ha med.
Etter skole,bhg og kurs var ferdig gikk nesten alle og badet i bassenget. Rine elsker å bade og er helt gal i bassenget. Denne gangen hadde vi svømmeføtter og armringer og hun svømte rundt alene og koste seg. Herlig å se. Etter middag,var alle sammen samlet ned med barnehagen hvor vi akte og grillet kvelds. Veldig koselig.
 Kveldskos mandag på kurset.

Tirsdagen var det sosialkveld etter middag hvor vi fikk anledningen til å sitte og prate med noen av de som jobber på skolen,barnehagen og lærerene våres. Det er kjempe koselig og man får virkelig trent seg i å bruke, ikke minst avlese og oppfatte. Rine var først interessert i å løpe rundt i gangen på lik linje med de andeler barna,men når de aller fleste var gått "hjem", kom hun og deltok i samtalene og koste seg med å kunne forstå og prate med de hun ønsket. Vi voksne fra Bergen hadde en kveldssamling hos det ene paret hvor vi satt og koste oss.
Onsdag var det en ny runde i bassenget på gjengen og en tur i gymsalen for litt lek og moro før kvelds. Mye tegnspråk denne dagen,hvor vi bla skulle øve oss på å avlese hverandre. Det ble mye latter og feiltolkning kan man trykt si. Vi hadde jente og gutte sosialkveld.
 Morgensol på Ålfhs

Torsdag var det foredrag og mer øving på tegnspråk. Vi hadde felles aktiviteter sammen med skolebarna. Det var en aktivitet hvor vi skulle lage ulike dyr som et lag,lappelek før vi gikk ut og hadde ulike poster hvor vi måtte samarbeide med de andre på vår gruppe. Barna storkoste seg og det samme gjorde vi voksne. Om kvelden var det ny runde med sosial kveld,samt at til middag arrangerte vi pizzakveld for skolebarna. Det satt de virkelig pris på og det var veldig godt med pizza,selv om det var Grandiosa når det var seikaker til middag. Sosialkvelden var veldig kjekk. Rine var virkelig i sitt ess, når alle de andre var gått "hjem" og pratet mye med Morten som var læreren vår. Hun tok og en tur i gangen med han og fortalte villig på ting han spurte om og forklarte hva ting var på ulike plakater. Han var mektig imponert. Vi avsluttet kvelden med sosial sammenkomst hos det ene paret. Siste kvelden før avreise og pakking i bil.
Fredag var det kort dag og tid for hjemreise. Vi startet med litt tegnspråk før vi såg på eventyret "Rødhette og Ulven" som skolebarna hadde øvd på og skulle fremføre til oss. De var utrolig flinke og jeg er mektig imponert over hvormye de har lært på denne uken. Etterpå spilte vi Alias hvor vi ikke fikk lov å bruke tegnspråk,men måtte bruke andre måter å uttrykke oss på hva det var. Så var det avslutning og tid for hjemreise. Uken har gått sykt fort. 
 Ispigger på trærne

Rine som er den eneste helt døve blant barna der,var virkelig i sitt rette element. Med folk på alle kanter som pratet tegnspråk,tegnet hun som bare det, og ikke nok med det, hun sugde til seg alt det hun fikk av tegn og info, og produserte daglig nye tegn og setninger. Hun gikk rundt og pratet med alt og alle, og fikk selvsagt respons tilbake på det hun spurte om. I barnehagen koste hun seg,og lekte fint sammen med de andre barna som enten hadde høreapparat eller CI selv om de pratet meste parten sv tiden,brukte de tegn til henne og. Uansett,koste hun seg med de voksne der. Noen hadde hun møtt før,mens andre var helt nye for henne. Men som den tøffingen og utadvendte jenten hun er,var ikke det noe problem. 
Julian koste seg på skolen sammen med de andre søskene. Noen hadde han møtt sist gang,mens noen var nye. All undervisning foregikk på tegnspråk,så han fikk virkelig lært noe. De hadde 5 nye tegn hver dag,samt at de øvde på eventyret "Rødhette og Ulven" som de fremførte på tegnspråk til oss foreldre siste dagen. 

 De tre Bukkene Bruse

Vi gleder oss til en ny uke i 44. Kanskje er jeg så heldig at jeg får en uke om ikke så altfor lenge sammen med nettverket til Rine. Det gjennstår og se.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Jeg blir veldig glad om du legger igjen noen ord om hva du synes om innelegget og bloggen.